2019-10-16
FreeCraft - pályák2006-02-07

Szerintem, egy játék játszhatóságának nem sok köze van a grafikához. Próbáljátok ki az őskori "sopwith" lövöldözőst egymás ellen, hálózatban. A gyerekek nagyon élvezik, (rólam nem is beszélve)!

A Blizzard néhai WarCraft-ja - a DOS alatt futó első változatról beszélek - is szórakoztató, addiktív játék volt. A WarCraft-II hozott néhány új karaktert és pályát, de az utána következő, grafikailag alaposan felpumpált verzió csalódást keltett.

A Debian "hivatalos" csomaglistáján is megtalálható egy egész jó klón, a Freecraft. Igaz, a grafika talán még az első-szériás Warcraft színvonalát sem éri el, de így is elég szórakoztató, ráadásul jól fejleszthető, sokféle kiegészítő készült-készül hozzá. A letölthető alap-változatban van egy nagyon gyenge, két-három pályából álló küldetés-széria, és úgy tucatnyi egyéb terep, egy és több játékosra egyaránt.

Viszont ez a játék legegyszerűbben fejleszthető része. Új pálya készítéséhez van is letölthető csomag "crafted" néven, de szerintem ez nem olyan hatékony, mint a Freecraft saját menüjéből elérhető szerkesztő.

Az új pályát nyilván csak a saját home-könyvtáradba tudod menteni, de az itt található rejtett .freecraft könyvtárban csak a mentések és az előre beállított "preferenciák" vannak alapból. A terepek nem itt vannak, hanem a
/usr/share/games/freecraft/fcmp/puds könyvtárban.

Szóval ide kell tenni egy szimbolikus linket a saját pályákhoz.
( kezdők kedvéért:
1. létrehozol egy mappát a saját pályáknak -> mkdir .freecraft/mypuds
2. átváltasz az eredeti pályák könyvtárára -> cd /usr/share/games/freecraft/fcmp/puds
3. rendszergazdaként ide linkeled a saját mappát -> sudo ln -s /home/sajátnév/.freecraft/mypuds mypuds )

A játék következő indításakor az elérhető pályák mappái között ott lesz a mypuds mappa is. Izelítőül itt van egy teljes opusz-szám, azaz 6 új pálya. Próbáld ki őket.

status