2020-09-21
Terminal-speed2004-10-26

Egy koros, 760 MHz-es Celeron gépet használok. Beleőszül az ember mire egy kernel lefordul. Bár arra sem árt odafigyelni, hogy ilyen feladatokra milyen terminált használ az ember.

A legtöbben, miután fölrakták a grafikus felületet, boldogan használják a GNOME alapértelmezett terminál-programját. A gnome-terminal nagyon szép, és szinte bármilyen profilt beállíthatunk rajta, az élsimított fontoktól, az átlátszó háttérig.
Az élsimított fontokat tulajdonképpen be sem kell állítani, ha komplett disztribúciót telepítünk, akkor jó esélyünk van arra, hogy a rendszer alapból ilyet bocsásson rendelkezésünkre.

Nincs is vele semmi baj, amíg MS módra, ikonokra kattintgatva használná az ember a gépet, de ha parancssorral dolgozik, és eredményül gyakran jelennek meg listák - igen gyakori helyzet nálam - akkor érdemes megtekinteni és megfontolni az alábbi két illusztrációt.

Feleségemmel súlyosbított három lányom is használja ezt a gépet, gondoltam, hogy van náluk néhány netről lementett fotó. Kétszer gyűjtöttem ki a listát úgy, hogy a time paranccsal megmértem a futás összidejét is. (A keresést célszerű volt a /home könyvtárra korlátozni, mert az /mnt-ben általában van néhány felcsatolt nfs mappa, további többszáz Giga mentéssel...

time find /home -name *.jpg -print

A parancs lefutása gnome-terminal ablakban 1 perc 48 másodperc időt vett igénybe. Ugyanez xterm esetében 14 másodpercig tartott! (Igaz, talán kevésbé szép betükkel! :-)
Vajon ekkora sebességkülönbség mennyi pénzbe kerülne, ha a puszta vas fejlesztésével akarnánk megszerezni?

A gnome-terminált kipróbáltam úgy is, hogy a "Default profil szerkesztése" menüben engedélyeztem a "Rendszer terminál betűkészletének használatát". Így ő is feljavult, egészen 29 másodpercig.

Vérszemet kaptam: kiléptem az X-ből, és mértem egyet a csupasz konzolon is.
0m3.661s !!!
Körülbelül harmincszoros sebességnövekedés - szemben az 1m48.503s idővel!

De a Windows-okkal szemben én legalább ki tudom kapcsolni a grafikus felületet...

gnome-terminal

xterm

status