2020-09-21
blackbox és gkrellm2004-11-14
Egy kis kiegészítés a Blackbox fejezethez.

Barkácsoltam magamnak egy-két extra stílust, de a bonyolultabb mindig rosszabb.

Kipróbáltam például az átlátszó terminált. Blackbox témákat kínáló honlapokon gyakran látni ilyesmit (leginkább itt), és tényleg látványos tud lenni. Ha mindenáron szükség van rá, a következőket kell tenni.

Az xterm nem tehető áttetszővé, a gnome-terminal-t kell fölrakni, és szükségünk lesz a gnome-control-center csomagra is. A gnome-terminal fejlécéből a következő menüket kell indítani, és beállítani:

  • Szerkesztés menü
  • Profilok...
  • Új, vagy a Default szerkesztése - mindegy
  • Hatások
  • "Áttetsző háttér" rádiógombot kipipálni

A háttérképet nem elég a blackbox style-fájlban meghatározni, a gnome-control-center kell hozzá. Beállíthatunk még a háttérképpel harmonizáló betűszínt, és minden egyebet, de a terminál háttere már most átlátszó. Ha indítani is így akarjuk, a .xsession fájlba a következő sort kell felvenni:

gnome-settings-daemon &

A témákat bemutató screenshotokat általában úgy szokták elrendezni, hogy ne árulja el a szolgáltatás egy hibáját. Az átlátszó terminálban akkor is a háttérkép látszik, ha alatta egy másik ablak már nyitva van. Íme, itt egy realisztikusabb screenshot:

Az áttetsző terminállal nem ez a legnagyobb baj. Maga a gnome-terminal lassú, ahogy arról be is számoltam korábban Terminal-speed címen, de valószínúleg egyébként is fölöslegesen foglal le erőforrásokat.

És az xterm sem csúnya a megfelelő környezetben.
Mielőtt megmutatnám a másik képernyő-fotót, előzetesként egy további blackbox - pontosabban gkrellm kiegészítésről.

A gkrellm nem egyszerű teljesítmény-figyelő. Sokféle eseményről tud értesítést küldeni valós időben, de lehet gombra kattintva fájlrendszereket fel- és lecsatolni rajta, és így tovább. Tonnányi plugin-t is le lehet tölteni hozzá, például egy külön kis panelre kérhetjük egy webkamera rendszeresen frissített képét, információkat a háttérben futó "setiathome"-ról, és így tovább. Jónéhány plugin apt-vel is fölrakható közvetlenül a hivatalos sarge repositoryból, de a GkrellmLaunch forráskódban tölthető le a www.sourceforge.net-ről. Ez utóbbira igazából nekem nincs szükségem (a fontosabb alkalmazások shortcut-okkal indulnak a bbkeys segítségével), de ha vannak gombok a gkrellm penelen, akkor esetleg nem csak én, hanem a titkárnők is szívesen használják a blackbox felületet. :-)

Az analóg órát apt-vel tettem fel (gkrellm-alltraxclock). Az alltraxclock.so fájl az /usr/lib/gkrellm2/plugins/ könyvtárba került. Ez átmásolható a saját beállításokat tartalmazó ~/.gkrellm2/plugin könyvtárba, vagy ez utóbbiból irányítok oda egy symlinket. Talán ez a praktikusabb, így más user is használhatja ugyanazt a fájlt.

A GkrellmLaunch fordításához szükség van a libgtk2.0-dev csomagra. Aztán egyetlen make elegendő, és a letrejött gkrellmlaunch.so bemásolandó a megfelelő helyre.

Mindezekkel most így néz ki a munkaasztalom:

status