2020-09-21
SATA támogatás ASROCK alaplapon2005-01-18

Olcsó, de SATA csatlakozóval is ellátott alaplapot akartam venni. A környezetemben tudok problémamentesen telepített és használt ASROCK alaplapokról, sőt egyet én magam raktam össze a barátomnak. Igaz, hogy abban csak IDE meghajtók voltak, de ideig semmi említésre méltó problémája nem volt.

P4i65GV alaplapot vettem, ennek az adatlapján olvasható:
SerialATA 1.5Gb/s supports

Összeraktam, először csak CD olvasóval és a SATA merevlemezzel, hogy véletlenül se szállhasson el a munkáimat és a rendszeremet tartalmazó régi IDE.
Debian Sarge telepítő felismeri, particionálja, telepít rá. - de a GRUB megtagadja az engedelmességet, és LILO-val sem tudom rávenni a rendszer betöltésére. Érdekes, de a BIOS semmilyen körülmények között nem hajlandó feltüntetni az összes meghajtót, úgynevezett Enhanced módban sem. A másik két opció (a manuál szerint hagyományos oprendszerek számára), csak a SATA + secondery IDE, vagy Primary IDE + SATA kombinációt engedélyezi. Nekem ez nagyon nem tetszik, hiszen a SATA mellett legalább három IDE eszközre volna szükségem, de azért kipróbálom.

Mindkettő teljességgel használhatatlan. Ezekben az állásokban az IDE meghajtók sem működtek. Meglepő módon még azt a CD olvasót sem volt képes kezelni a Sarge, amiről elindult...

Végül nem vittem vissza a boltba, hiszen külön-külön minden működik, de az ASROCK SATA támogatást hirdető bejegyzését bizonyos fenntartásokkal kell kezelni.

Végül visszaállítottam az "enhanced" módot, és benne hagytam egy 30 gigás IDE merevlemezt első masternek, hogy arról induljon. A BIOS nem tüntet fel mindent, de működik a többi IDE is. Egy DVD olvasó, egy CD iró és egy Rack fiók. A SATA így ráadás tárként van a gépben.

Miután a kernelbe bekerültek a megfelelő meghajtók, /dev/sda1 (sda2 etc.) eszközként felcsatolhatók a SATA partíciók.

Vigyázat, a kernel konfigban nem a

Device drivers --->
ATA/ATAPI/MFM/RLL support --->
Support for SATA (deprecated; conflicts with libata SATA driver)
sorra van szükség, hanem!

Device drivers --->
SCSI device support --->
SCSI low-level drivers --->
[*] Serial ATA (SATA) support
<*> Intel PIIX/ICH SATA support
sorokra

Végtére is, ha kompromisszumok árán is, de most minden működik. A rendszer maradt IDE lemezen: (QUANTUM FIREBALLlct20 30), sebességteszt:

Timing buffered disk reads: 62 MB in 3.05 seconds = 20.30 MB/sec

A SATA merevlemez (Maxtor 6Y160M0) tesztje:

Timing buffered disk reads: 174 MB in 3.02 seconds = 57.64 MB/sec

Akár elégedett is lehetnék, ha ugyanezt a merevlemezt nem próbáltam volna ki egy ASUS P4P800SE alaplapon. Ott ugyanis párhuzamosan és egyszerre működött minden, a SATA bootolt, a sebességteszt 100 MB/sec fölött., és így tovább. Az ára ugyan több mint kétszerese az ASROCK alaplapnak, de ha úgy fogalmazok, hogy 15000 forinttal több...
Annyit pedig valószínűleg megér a nagyságrendekkel korrektebb munka.

sata support a 2.6.9-es kernelben

status