; ;
[ Home ]
2005-02-28 

A dd parancs használatának egy speciális esete

Történt egyszer hajdanában, de igazából nem is olyan nagyon régen, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megkérte szépen a Microsoft képviselőit, ugyan járuljanak már hozzá ahhoz, hogy a magyar iskolák, diákok és tanáraik hadd használhassanak Windows operációs rendszereket. A Microsoft volt olyan kedves és nagyvonalú, hogy az adóinkból kipengetett jelképesen alacsony összegért, mintegy másfél milliárd forintért rábólintson a gondolatra.

A szerződés élettartama egy év, azaz ennyi pénz körülbelül ennyire elegendő. Igaz, amikor elkezdték a lehetőséget hirdetni, begyűjteni a kéréseket és pályázatokat, már ketyegett az óra. de hát Ők igazán nem is tehetnek róla, hogy mire az iskolák megkapták a CD-ket és a licenszet már eltelt két hónap. További néhány hónap alatt begyűjtötték a tanárok is jelentkezéseit is - iskoláik igazolásával- hogy otthoni használatra is feltelepíthessék a csodálatos XP-t és az Office csomagot. A jelentkező tanárok - újabb néhány hónap után - meg is kapták a kódokat.

Ki júniusban, ki szeptemberben, valaki decemberben.

Én is sorbaálltam. Valóban szégyen, hogy leragadtam az NT-nél, mert mint rendszergazdától, tőlem időnként elvárják, hogy a windows kliensekhez is értsek valamelyest. Fel is telepítettem, a merevlemezem addig más célra használt, mintegy 7 Gigabájtos harmadik partíciójára.

Nos, egy-két apróságra egy-két hónap alatt rájöttem. Például arra, hogy az XP azért jobb, mint a 98 és a Millenium volt, bár olyat nem nagyon találtam, amit Linuxon nem tudtam volna megoldani.

De a jogosultság február huszadikán lejárt!

Félhivatalosan suttogták, hogy megállapodtak újabb három évben. Azt is saját szememmel láttam, amikor valaki hallotta: aláírt szándéknyilatkozat létezik a minisztérium és az amerikai multimega között. Mindenesetre a végső dátumig nem történt semmi. Egy hét elteltével újra próbálkozom a project web-oldalával, de ott még Kovács Kálmán miniszter úr tavalyi lelkendezése olvasható.

\"Az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak az információs társadalom kialakításában vállalt jelentős szerepéből adódóan fontos feladata, hogy hozzájáruljon a közoktatás szoftverellátottságának javításához és legalizálásához, és biztosítsa a közoktatási intézményeknek és azok dolgozóinak a szükséges szoftverek frissítési lehetőségét.

Örömmel értesítem, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium megteremtette a lehetőségét annak, hogy a közoktatási intézmények és az ott dolgozó tanárok mind az operációs rendszerek, mind az irodai alkalmazások terén a legkorszerűbb szoftvertermékeket használhassák, és igény esetén gondoskodik a megfelelő középiskolai szerverszoftverekről is.\"

Kovács Kálmán úr szavai több, mint egy éve porosodnak a www.tisztaszoftver.hu címen, a merevlemezem harmadik partícióján pedig már egy hete - igaz használatlanul - de ismét lopott szoftvernek, kalózmásolatnak minősül az őszinte kíváncsiságból fölrakott XP.

Kezd aggasztani a BSA. A címemet biztosan tudják, hiszen én magam kértem a tanári licenszet. Címmel, telefonszámmal, aláírással igazoltam, hogy nekem kell a windows. Jelen helyzetben egyetlen megoldást látok logikusnak.

Örömmel értesítem a tisztelt Informatikai és Hírközlési Miniszter Urat, hogy megteremtettem a lehetőségét annak, hogy mint közoktatási intézményben dolgozó tanár, mind az operációs rendszerek, mind az irodai alkalmazások terén a legkorszerűbb szoftvertermékeket használhassam, és igény esetén gondoskodom a megfelelő középiskolai szerverszoftverekről is.

Ma, különösebb szívfájdalom nélkül, kiadtam az alábbi parancsot:

dd if=/dev/zero of=/dev/hda3

Ezek után a gépemen újra egyedül van a régóta bevált Debian. Két hónapig XP-m is volt. Én egy tapasztalattal lettem gazdagabb, Bill Gates pedig néhány újabb millióval.
Nem baj, sőt van egy javaslatom: Adják oda nyugodtan jövőre is azt a pénzt a rászoruló amerikai iparnak - A százalékot is ugyanúgy levehetik a fontos emberek. - De takarítsunk meg legalább annyit, hogy ne osztogassunk februárban lejáró licenszeket decemberben. Ha nem ugratnak be, én is több időt fordíthatok a hatékonyabb és stabilabb operációs rendszer elsajátítására, csiszolására, oktatására. És mindenki jól jár!

Rovatok
🔎 kereső
Megoldások, Ötletek
 
 
WebLog
 
 
Próbálkozások
 
 
Bemutatkozunk
 
 
©istvan dauner-nagy