; ;
[ Home ]
2005-03-05 

TyopoytaOrvelo

Szóval, ahogy valamelyik blog-bejegyzésben már említettem, a project neve - az úr kifürkészhetetlen akaratából - TyopoytaORvelo!

Egy független bíróság előtt talán enyhítő körülmény lehet, hogy a tyopoyta finnül azt jelenti, hogy desktop, márminthogy munkaasztal. A másik enyhítő tényező az, hogy létezik belőle Debian csomag, méghozzá a valamivel - nem sokkal - barátságosabb \"torsmo\" néven.

Ez egy egyszerű, de tág keretek között konfigurálható rendszermonitor. Mint ilyennek, persze rengeteg vetélytársa létezik. Választhatnánk például a gnome alapértelemzett rendszerfigyelője, vagy a kifejezetten csinos gkrellm között, legalábbis az általam próbáltak közül. A többi tucatról most ne is beszéljünk. Valójában a torsmo sem tud többet, de a legszükségesebbeket igazán barátságos módon képes megjeleníteni. Az adatokat egy egyszerű grafikus felület valamelyik sarkába vetíthetjük, ahol a beállított háttérkép előtt úgy néz ki, mint a vadászpilóta látóterében a HUD. Különösen jól néz ki, ha két képernyőnk van, és Tyopoytánkat a szolgálati célokra fenntartott második monitor jobb alsó sarkában tartjuk.

Mint mondtam, van belőle debian csomag, azzal viszont két probléma lehet. A példaképp mellékelt konfigurációs állomány nálam csak egy hibaüzenet megjelenítésére volt képes. A bevált fájlt itt lentebb mellékelem. (Ha lesz rá érkezésem, még a processzor hőmérsékletét figyelő modult is aktiválni akarom, de ahhoz még kernelt is kell fordítanom).

.torsmorc (Igen, így hívják a konfig-fájlt. Jó, nem?)

A másik gond nem gond, legalábbis ha gépünk üres idejében nem keres idegen civilizációkat, illetve, ha nem akarjuk a setiathome státuszt is megjeleníteni. Az egyszerű \'apt-install torsmo\' után, a konfigban hivatkozott $seti_credit, $seti_progbar, stb. változóknak nincs értelmük, de ha a forrást töltjük le, és rögtön az elején

./configure --enable-seti

paranccsal kezdjük a fordítást, akkor folyamatosan láthatjuk, hogy hányadik adatcsomagon dolgozunk éppen, és azon belül is hol tartunk.

Végül pedig itt egy screenshot, csak az érintett jobb alsó sarokról.

\"tyopoyta\"

Rovatok
🔎 kereső
Megoldások, Ötletek
 
 
WebLog
 
 
Próbálkozások
 
 
Bemutatkozunk
 
 
©istvan dauner-nagy