; ;
[ Home ]
2018-04-20 

A 95-ös néni...

Ha jól tudom, a 95-ös busz most is Pestlőrincről jár a "Puskás Ferenc Stadion" metróállomáshoz, igaz, a 70-es évek derekán azt még Népstadionnak hívták. De volt még egy, történetünk szempontjából fontosabb különbség: Akkor még volt egy "piros" - vagyis gyorsjárat 95-ös is, de annak a végállomása eggyel beljebb, a Keleti pályaudvarnál volt.

A néni valahol az új köztemető környékén szállt fel a busz középső ajtajánál. A táblát aligha látta, ahhoz ki kellett volna egyenesednie. Görnyedt háttal fogott egy rudat, hiszen a kapaszkodókat se érte volna el. Fogódzkodnia is kellett, mert a busz azonnal nekilódult. A néni így a körülötte állókat kérdezte: "Ez a busz megy a Keletibe?"

A busz sima, fekete 95-ös lévén segítőkész emberek persze rögtön, szinte egymás szavába vágva magyarázták...
- Nem kérem, ez csak a stadi...
- A néni szinte azonnal, kétségbeesve kezdett kapkodni. Leszállásjelző, vészjelző, stop. Neki azt mondták hogy ezzel kell oda menni, őt a Keletibe várják, most mit csináljon.

- Tessék nyugodtan maradni - magyarázta egy pufidzsekis munkásember. Ezzel a busszal is el lehet jönni a...
- Akkor ez megy a Keletibe?
- Nem, majd át kell szállni...

A néni nem értette, és megint rögtön le akart szállni. A körülötte állók próbálták visszatartani és megmagyarázni neki a helyzetet, de reménytelennek tűnt. A néni már rettegett, sehogy se tudta összerakni, hogyan mehet egy olyan busz a Keletibe, ami nem oda megy. Szűkölve kezdett sírni, erre az utasok közül néhányan bosszankodva nevetgéltek: aki ennyire hülye, annak nem lehet segíteni...

Nekem valamiért a legkevésbé se volt kedvem nevetgélni. Az egész jelenet komolyan megérintett, és határozottan rosszul esett.
Abban, hogy ilyen empatikus voltam, biztosan szerepet játszott az is, hogy éppen egy

Rovatok
🔎 kereső
Megoldások, Ötletek
 
 
WebLog
 
 
Próbálkozások
 
 
Bemutatkozunk
 
 
©istvan dauner-nagy