; ;
[ Home ]
2005-05-04 

Debian Woody - Sarge

Állítólag ma kihirdették a következő stabil Debian megjelenésének dátumát:
2005. május 30-ra jön a Sarge!

Igen sokat vártunk rá! Olyan sokat, hogy az már-már elbizonytalanít.
(Veletek is előfordult már, hogy addig harcoltatok egy nőért, hogy aztán egyik pillanatról a másikra elmenjen a kedvetek az egésztől?)

Nyilvánvaló, hogy a Debian-csapat nem kapkodja el az új változatok közreadását. A sürgető kérdésekre rendszerint az a válasz, hogy majd akkor jelenik meg, ha \"készen lesz!\"
Ez általában szimpatikus, és tény, hogy nekik nem gyakran kell kétségbeesett sebességgel szervizpakkokat és foltokat buherálni és terjeszteni. Ha megbízható rendszert akarsz, válaszd a Debiant, mondja a guru, és én hiszek nekik.

Tényleg működik.

Működik, még akkor is, hogy egynéhány dolog miatt sokat kell barkácsolni. Hogy mást ne mondjak, a Woody megjelentekor még nem volt teljesen magától értetődő, hogy az ember Bluetooth csatolót is szeretne használni.

Na de álljon meg a menet, én eddig is a Sarge változatot használtam. Attól, hogy a fejlesztők az utolsó simítások után - várhatóan május 30-án - stabilnak nyilvánítják, új cuccok még, illetve már nem kerülnek bele. Tehát nem lesz jobb-újabb gnome-bluetooth-manager, sőt, ha jól látom a Sarge-ban változatlanul a 2.0 Gimp csomag szerepel, miközben már a windows-ra letölthető változat is hónapok óta a 2.2-es. Tehát a stabil Debian ezután már évekig a 2.0-ás Gimp-et fogja tartalmazni...

Hogy mi az oka a lemaradásnak? Bizonyára az, hogy a Debiannál nagyon ügyelnek arra, hogy minden csomag minden másikkal kompatibilis legyen, és biztonsági szempontokból is mindent alaposan letesztelnek. Nyilvánvaló, hogy ha egyetlen új pakk bekerül a disztribúcióba, nem kezdhetik újra a többi, mintegy tizennégyezer csomag összehangolását.

Csak hát, vígasztal-e mindez engem?

Telepítsek inkább egyetlen kattintással beüzemelhető meglehetősen friss Ubuntut?

Nos nem. Próbálgatom már egy ideje azt is, és rokonszenvesnek is találom, de azért szépen lassan kiderülnek a korlátok.

Pillanatnyilag ott tartok, hogy:

  • Szerverként továbbra is stabil Debiant fogok használni, az pedig ezután a Sarge lesz. (Júniustól nekiláthatok apgrédelni :-)
  • Saját gépemen, illetve minden olyan \"desktop\" gépen, ahol lehetőségem van hosszú napokat szánni a hangolásra, maradok a testing Debiannál. Ha igaz, akkor ez nemsokára a Sid lesz. Unstable korában voltak vele negatív tapasztalataim, de időközben talán az is finomodott.
  • Ha valaki csak kacérkodik a linuxxal, de az elavult cuccok, valamint a sok odafigyelést igénylő pepecselés egyformán riasztják, akkor azt rá fogom beszélni az Ubuntu-ra.

Örülök a hírnek, hogyne örülnék - de pillanatnyilag úgy látom, hogy a babrálás, a hibakeresés, a forrásból fordítás még sokáig kikerülhetetlen része lesz a linuxos létnek. - Ha pedig jobban belegondolok - lehet, hogy éppen azt szeretem benne...

Rovatok
🔎 kereső
Megoldások, Ötletek
 
 
WebLog
 
 
Próbálkozások
 
 
Bemutatkozunk
 
 
©istvan dauner-nagy