2020-09-21
Ki van itt?2004-04-27

Dauner Nagy IstvánElső diplomámat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen (közkeletűbb nevén zeneakadémia) szereztem mint karnagy és zeneelmélet tanár, de kifejezetten zenét mindössze néhány évig tanítottam.

Számítógép egy Commodore 64-es. A HiFi Magazinban megjelent első hanglemez-kritikáimat ezen írtam (Easy Script), de passzióból kicsit közelebbről is igyekeztem megismerni a gépet. Sok mindent kipróbáltam rajta, beleértve az assemblert...

Izgalmasabbnak és alkatomhoz jobban illőnek találtam, hogy a Magyar Rádió archívumában zenei felvételeket dokumentálthatok és archiválhatok, később szerkesztési és szervezési feladataim voltak a Rádió zenei együttesei mellett.

Szekrény méretű meghajtókon összesen elérhető - akkor lélegzetelállító - 800 megabájt háttértár, valamint XT és AT aztali gépeken sok szövegszerkesztési és dBase IV feladat. Otthon egy AT 286-os, 1 MB RAM, 20 MB merevlemez, borostyán monitor. Ez a gép akkor mintegy tízhavi jövedelmembe került...

Az Országos Idegennyelvű Könyvtárhoz már mint "számítógéphez is értő" embert vettek fel. Munkámmal párhuzamosan posztgradualiter végeztem a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, mint könyvtár-informatikus. diplomám megszerzése után a zeneműtári és nyelvstúdió osztály vezetője voltam.

Mindenféle gépek - otthon egy 486 DX2. A munkahelyen X25-ös kábelen az internet, amit kermit – programmal lehetett rávenni a szédületes 2 kilobit/sec. sebességre. Postafiókom is volt már. Emlékeztek olyanokra, hogy mail-ftp, archie, gopher? WEB-et akkor még nem sokan láttak, de én szinte a legelsők között, amikor az Orvostudományi Egyetem Könyvtárában éppen a modern információs rendszerekkel kapcsolatban végeztem speckollt...
Amikor nem sokkal később az én asztalomon is megjelent (Windows 3.1, Trumpet WinSock, Netscape) akkor hamar rájöttem, hogy egy html-oldalt én is össze tudok rakni.

Korábban sokszor törtük a fejünket barátaimmal, hogy hogyan lehetne egy friss és barátságosabb hangvételű komolyzenei újságot kiadni, de mindig oda lyukadtunk ki, hogy már a nyomdaköltséget sem tudjuk előteremteni - a terjesztésről pedig ne is beszéljünk. A World Wide Web megismerésével nyilvánvaló lett, hogy minden ilyen gondunk megoldódhat.
Néhány hónapos tanulás és saját fejlesztőmunka után 1998-ban, tehát még a "hőskorban" elindítottuk a Café Momus magazint, majd a rend kedvéért a kiadásához alapítottunk egy egyesületet, melynek azóta is elnöke vagyok. A szükséges fejlesztések egy részét most is én készítem, html-css-php-mysql alapon. Mára valószínűleg a mi lapunk a komolyzene legolvasottabb magyar nyelvű fóruma.

Miután munkahelyemen a zeneműtári osztály beolvadással megszűnt, átigazoltam a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolába könyvtárosnak és rendszergazdának, de tanítok is. Amikor elvállaltam, már tudtam, hogy az elsősorban elméleti szakképesítés mellett puszta érdeklődésből beszerzett gyakorlati tudásom különösen a hálózat-menedzsmenthez és a biztonsághoz kevés lesz. Levelezőlistákon érdeklődtem alkalmas továbbtanulási lehetőségek után, végül a PENTASCHOOL másfél éves tanfolyamán szereztem OKJ rendszerinformatikus - rendszergazda végzettséget. 2002-ben államvizsgáztam.

Az otthoni géppark Celeron és P4 gépekből áll. Fájl- és Adatbázisszerver, UPC Chello kapcsolat, Wireless Hub a laptopok számára és gyakorlatilag mindegyiken Debian, vagy Ubuntu Linux. (De a kísérlet kedvéért készült Bluetooth gateway is, hogy a feleségem a tv előtti karosszékből, a PDA-n is meg tudja nézni a műsorújságot. :-)

Vállalkozóként számítástechnikával kapcsolatos szolgáltatásaimat szokták igénybe venni, de adok tanácsot, szívesen tanítok, és természetesen továbbra is írok zenei- és egyéb témájú cikkeket.

status